Türkiye'den Emeklilik

Borçlanarak Dul ve Yetim Aylığı

Borçlanarak Dul ve Yetim Aylığı

Hak sahipleri yurt dışında çalışan sigortalının sürelerini borçlanarak kendilerine dul veya yetim aylığı bağlatabilirler.

2008/Ekim ayı başından sonra ölen sigortalının 1800 prim gün sayısının bulunması gerekmektedir.

Ancak, 4 (a) kapsamındaki sigortalıların; borçlanılan süreler hariç olmak üzere 5 yıllık sigortalılık süresi ve en az 900 prim gün sayısının bulunması halinde de hak sahiplerine aylık bağlanabilmektedir.

1800 prim gün sayısı koşulunda her türlü borçlanma süreleri dikkate alınmakta, 4 (a) kapsamındaki sigortalılar yönünden 5 yıl sigortalılık  900 prim gün sayısının hesabında gerek ölen sigortalının gerekse hak sahiplerinin sigortalı adına borçlandıkları süreler dikkate alınmamaktadır.

ÖLÜM AYLIĞI HAK SAHİPLİĞİ

Eş: Ölüm tarihinde sigortalı ile Türk Medeni Kanununa uygun olarak evlilik ilişkisinin bulunması. 
Çocuklar: Erkek, kız ve malul çocukların 5510 sayılı Kanun veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmama veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması.
Erkek Çocuklar: Öğrenci değilse 18, orta öğrenim görmesi halinde 20, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış olması.
Kız Çocuklar: Yaşları ne olursa olsun evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanması veya dul kalması.
Malul Çocuklar: Kız ve erkek çocukların Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirerek malül olduğunun tespit edilmesi.
Ana ve Baba: Hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması (65 yaşın üstünde olması halinde artan hisse şartı aranmaz), her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması.

ÖLÜM AYLIĞI İÇİN MÜRACAAT

Hak sahiplerince örneği Kurumca belirlenen Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi ile sigortalı aktif olarak çalışmakta iken ölmüş ise en son çalıştığı işyerinin bağlı bulunduğu, işten ayrılmış ancak aylık bağlanmadan ölmüş ise ikametgahının bulunduğu, aylık almakta iken ölmüş ise aylığı bağlayan il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekmektedir.

Söz konusu talep belgesine;
• 18 yaşını doldurmayan erkek çocuklar hariç, Kurumumuzca ilgili kurumlardan elektronik ortamda alınanca kadar öğretim kurumundan alacakları öğrenci belgesi,
• 15 yaşından küçük çocuklar hariç olmak üzere bir adet belgelik fotoğraf,
• Malul çocuklar için sağlık kurulu raporu,
• Anne ve babalar için muhtaçlık belgesinin,
eklenmesi gerekmektedir.

Yüksek öğrenimde olanların öğrencilik durumlarının tespiti SGK tarafından  elektronik ortamda yapılmaktadır.

Kaynak: SGK